Warning: Use of undefined constant JSON_UNESCAPED_SLASHES - assumed 'JSON_UNESCAPED_SLASHES' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/toneeltje.nl/httpdocs/wp-content/plugins/wordpress-seo/inc/class-wpseo-utils.php on line 1164 Warning: A non-numeric value encountered in /var/www/vhosts/toneeltje.nl/httpdocs/wp-content/plugins/wordpress-seo/inc/class-wpseo-utils.php on line 1164
Trainings Actrice 2017-03-28T10:48:04+02:00

TRAININGS ACTRICE

Een trainingsacteur is een ‘gedragsleverancier’. Je komt gedrag leveren dat door een groep of individuele leden van een groep als lastig of problematisch wordt ervaren, bijvoorbeeld in een werksituatie. De casus die ik van de trainer krijg, bepaalt mijn rol. Dan ontstaat er een situatie die herkenning oproept. ‘Ze is net Koos, die doet ook altijd zo’.

ENKELE ROLLEN DIE IK VEEL SPEEL

  • de medewerker die ervan overtuigd is het geweldig leuk te doen in haar baan, maar over wie u minder tevreden bent

  • de gedemotiveerde en klagende collega

  • het slachtoffer van een zedenmisdrijf

  • de lastige klant aan de balie

  • de vertegenwoordiger die koste wat koste iets aan u wil verkopen

Wat roept mijn gedrag, mijn personage bij anderen op? Daar gaat het om. Dit wordt intensief besproken tijdens de evaluatie. De trainer geeft dan gedragsfeedback aan de groep. Het gevoel dat de situatie mij in mijn rol gaf, is belangrijke input. De helikopterview achteraf is voor de trainingsactrice het moeilijkste onderdeel. Je was immers deelgenoot van de gespeelde situatie. Tijdens het spelen van je rol moet je daarom heel bewust voelen en onthouden.

Kosten: per dagdeel vanaf 250 euro excl. 6% btw en excl. reiskosten 0,28 euro en excl. voorbereiding.

Waarom een trainingacteur?

Een trainingsacteur speelt realistisch
Een trainingsacteur is in staat om geloofwaardig verschillende soorten gedrag neer te zetten. Voor deelnemers is dit veel lastiger. Zij zijn het niet gewend om te acteren en hebben vaak de neiging gedrag uit te vergroten. Hierdoor zal een rollenspel minder realistisch zijn.

Een trainingsacteur speelt interactief
Het gedrag van de trainingsacteur is beïnvloedbaar. Een acteur reageert áltijd op het gedrag van de deelnemer. Dat betekent dat wanneer de deelnemer ander gedrag laat zien, ook het gedrag van de trainingsacteur zal veranderen. Hierdoor ervaart de deelnemer dírect het effect van zijn eigen gedrag. Voor deelnemers is dit veel moeilijker! Zij zijn vaak voornamelijk bezig met het zo goed mogelijk spelen van de rol die ze hebben gekregen. Hier gaan zij vaak zo in op dat ze vrijwel geen oog hebben voor het gedrag van de ander en veranderingen vaak niet eens opmerken (of ze krijgen gewoon ontzettend de slappe lach).

Een trainingsacteur stemt zijn gedrag altijd af op de deelnemer
Een acteur doseert zijn gedrag en past dit aan op de deelnemer met wie hij het rollenspel speelt. Hij levert altijd maatwerk en zal daarom bij ieder rollenspel gedrag laten zien dat past bij de deelnemer die hij tegenover zich heeft. Spelen deelnemers onderling een rollenspel, dan spelen er vaak allerlei belangen een rol.
Ze willen het de ander bijvoorbeeld niet te moeilijk maken. Het is tenslotte een collega die tegenover je zit. Of ze willen aan de trainer laten zien hoe ontzettend moeilijk bepaalde situaties in de praktijk zijn en laten juist heel lastig gedrag zien.

Een trainingsacteur is in staat na afloop van het rollenspel effectieve feedback te geven
Een trainingsacteur is gewend om tijdens het acteren tegelijkertijd ook te observeren. Hij bekijkt tijdens het spelen het rollenspel als het ware ook vanuit een helikopterview. Hierdoor is hij in staat om na afloop feedback te geven. Hij kan duidelijk aangeven waarom hij in bepaalde situaties op een bepaalde manier heeft gereageerd. Deelnemers  hebben deze ervaring niet en gaan vaak zo op in het spelen van de rol, dat ze na afloop vaak niet in staat zijn om gerichte feedback te geven.

Een trainingsacteur is bekend met de trainingsmethodiek
Een trainingsacteur weet precies wat het leerdoel van jouw training is. Hierdoor kan hij tijdens het rollenspel gewenst gedrag direct belonen. Ook kan hij zijn feedback aan laten sluiten bij de leerdoelen van de training. Een deelnemer kan dit niet. Hij is zelf deelnemer en is dus niet bekend met de leerdoelen van de training. En tot slot is er voor jou als trainer nóg een reden om samen te werken met een trainingsacteur: een trainingsacteur kent allerlei leuke werkvormen voor je training.

Kortom, met een trainingsacteur haal je een professional in je training.

Met (to)Neeltje aan je zijde kun je als trainer de meest ‘lastige’ groepen aan. Neeltje bewees zich menigmaal als professioneel actrice die de meest uitlopende typetjes geloofwaardig neer kan zetten. Daarnaast is Neeltje een prettige collega, heeft een warme persoonlijkheid en is nooit te beroerd om een stap extra te zetten wanneer dat gevraagd wordt. Ik kan haar dan ook van harte aanbevelen.

Ad van Iersel, 21st Century Skills
YOUTUBE KANAAL